Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

Flora

U bent hier: inhoudsopgave - flora

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl


Carl von Linné (gelatiniseerd als Carolus Linnaeus) was een Zweeds arts, plantkundige, zoöloog en geoloog en leefde in de 18e eeuw. In april 1735 vertrok hij naar Nederland om te promoveren tot doctor in de geneeskunde, een titel die hij nodig had om zich als arts te kunnen vestigen. Op 23 juni promoveerde hij aan de Universiteit van Harderwijk (!)  op een al eerder in Zweden geschreven proefschrift. Op voordracht van Boerhave ging hij voor een rijke bankier diens uitgebreide collectie planten systematiseren. Linneus ging in 1738 terug naar Zweden waar hij zijn naamgevingssysteem verder ontwikkelde en wat het Internationale standaardsysteem zou worden.

Linnaeus en naamgeving planten:  Linnaeus is bedenker van het namen/taxonomisch systeem om planten en dieren in de wereld te classificeren: elke soort heeft een dubbele naam zoals Maartsviooltje Viola odorata en Moerasviooltje Viola palustris. De eerste naam is het “geslacht”, de tweede naam zegt vaak iets over een eigenschap van de plant. De naam kan evt. worden uitgebreid met de typering van een varieteit/ondersoort/subspecie.

Voorbeeld Bosorchis:  Dactylorhiza maculata ssp. fuchsii . Maculata= gevlekt. Ondersoort vernoemd naar iemand genaamd Fuchs. Een cultuurvarieteit / cultivar wordt aangeduid door aanhalingstekens bv. Abies nordmanniana 'Pendula': =  Nordmanspar met hangende takken, treurvorm.


Horologium florae / Bloemenklok

Planten bloeien vaak maar een paar weken per jaar, maar sommige openen hun bloemen in die periode ook maar een paar uur per dag. Waarom maar een paar uur per dag? Gedurende die paar uur produceert de plant relatief veel nectar waardoor de bloemen van die soort aantrekkelijker zijn voor de insecten die gelokt moeten worden voor bestuiving. De insecten concentreren zich dan op deze bloemen wat efficient is voor hen, maar wat ook de kans op een succesvolle bestuiving van de stamper met stuifmeel vergroot.

De Zweedse botanist Carl Linnaeus heeft in zijn Philosophia Botanica een beplantingsplan gemaakt met 46 wilde planten, waarbij het openen of sluiten van bloemen bij helder weer correspondeert met een bepaald uur. Een Horologium florae, een bloemenklok dus. NB sommige planten bloeien wel de hele dag, maar geuren op een moment dat ze extra nectar hebben en zo tijdelijk aantrekkelijk zijn voor rondhoppende bestuivers.

horlogium florae

Meer informatie over Horologium florae: https://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/bloemenklok.htm


De Plantenwereld wordt anno 2021 fraai bezongen door het Het Linnaeus Trio

Het Linnaeus Trio bestaat uit , Ellen Zijm-accordeon, Jennifer van der Hart-sopraan en Kees van der Harst- klarinet. Drie ademende instrumenten.

Linnaeus Trio

Carl Linnaeus gaf planten een naam, het Linnaeus Trio geeft planten een stem.

We mixen graag repertoire uit verschillende stijlperiodes, van middeleeuws tot modern. Vanwege de bijzondere instrumentatie speelt het Linnaeus trio veelal eigen arrangementen.

De combinatie van instrumenten maakt dat het Linnaeus Trio mobiel is, en bij uitstek geschikt voor concerten in de buitenlucht.

https://www.linnaeustrio.nl/
https://www.facebook.com/linnaeustrio


In 2021 speelt het Linnaeustrio Hebarium, een muzikale ode aan de plant

Met het programma Herbarium wil het Linnaeus Trio een ode brengen aan het groen om ons heen. Hierbij worden wij geholpen door spreker Marijn van Klingeren, duurzaam tuinontwerper.

Om deze uitvoeringen mogelijk te maken doet het Linnaeus Trio aan crowdfunding: zie hier.

Herbarium

Door de bijzondere samenstelling van musici in dit trio kunnen wij muziek uit verschillende stijlen en uit vele eeuwen arrangeren en uitvoeren. Zo spelen wij oude muziek van Hildegard von Bingen en reizen wij via Mozart, Schumann en Sibelius tot aan hedendaagse muziek van componisten als Dolf de Kinkelder en Victoria Poleva en muziek van singer-songwriter Dave Mallett. Ook zijn we een zeer flexibel trio als het gaat om concerten op bijzondere locaties.

Door onze gezamenlijke voorliefde voor de natuur ontstond het idee voor een 'ode aan de plant'.
In een bonte verzameling van muziekstukken gaat ieder lied over een bloem of plant. Duurzaam tuinontwerper Marijn van Klingeren zal hierbij spreken over zowel de omgeving waarin we zijn, als over de muzikale flora die voorbij komt. Uiteraard spelen we onze concerten tussen de bloemen en planten! 

Website Marijn van Klingeren: https://www.schoppenvrouw.eu/


Het Amazonegebied
De Amazone is op de Nijl na de grootste rivier ter wereld met een totale lengte van 6.437 km. Het Amazonegebied betreft meer landen dan alleen Brazilië, maar ook Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana and Suriname. Het Amazonegebied is het grootste zoetwaterbekken ter wereld (FD, 6-12-2007).
Het gebied herbergt onder meer 40.000 plantensoorten, 1294 soorten vogels, 427 zoogdiersoorten en 378 soorten reptielen en wordt ook wel de medicijnkast van de wereld genoemd (bron: www.amazonyourbusiness.nl ; lees het Voorwoord bij dit boek van Meindert Brouwer).



Recent ontdekte planten.
Er worden nog steeds planten ontdekt, die tot nu toe onbekend en onbeschreven waren. Marc van Roosmalen vond in het Amazonegebied vele.

blootsvoets door de Amazone-Marc van Roosmalen   Marc van Roosmalen heeft prachtige boeken geschreven over zijn tochten en ontdekkingen van onbekende dieren en planten in het Amazonegebied, zowel in het Nederlands als in het Engels.   barefoot through the Amazon- Marc Roosmalen

Van het Engelse boek Barefoot through the Amazon in het Engels kunt U hier een deel downloaden en lezen / bekijken.

Van het Nederlandse gelijknamige boek Blootsvoets door de Amazone kunt U hier een deel downloaden en lezen. Klik hier en download de boeken folder van MARC! De Nederlandse versie genaamd " Blootsvoets door de Amazone " krijgt u direct door MARC toegestuurd bij donaties van € 50,- of meer op ING betaalrekening 2029593 t.n.v. Hr M.G.M. van Roosmalen

Help Marc van Roosmalen te overleven !
Tilburger van geboorte (1947) - Braziliaan van nationaliteit (hij strijdt om zijn verloren nederlanderschap te herwinnen) - briljant wetenschapper - belangrijkste kenner van het Amazonebekken dat hij blootsvoets doorkruiste - ontdekker van vele tot nu toe onontdekte planten - onvermoeibaar activist voor het behoud van het regenwoud - met de dood bedreigd door belanghebbenden bij illegale houtkap – gedetineerd in een van de beruchtste gevangenissen van Brazilië - op de vlucht voor de Braziliaanse justitie - ondergedoken in Nederland dat weigert hem de status van vluchteling te verlenen.
Vanwege mij onbegrijpelijke redenen is Marc zijn Nederlandse nationaliteit tijdens bovenstaand relaas kwijtgeraakt. Dat kan hem zijn leven kosten in een Braziliaanse gevangenis. Maar een mens van deze statuur - In 2000 riep Time Magazine hem uit tot een van de ‘Helden van de Planeet’ - verdient het meer dan wie ook om juist ereburger van Nederland te worden, met alle internationale bescherming die het Nederlanderschap gelukkig biedt. Help hem - en het fatsoen en de eer van ons land - daarom om zijn verloren Nederlanderschap terug te krijgen. Klik daartoe op deze link en teken de petitie hiertoe. Enig geduld is nodig, maar voor hem van heel groot belang ! (update: 30-11-2009).


Flora is ook de Romeinse godin van de bloemen. In Griekenland werd ze Chloris genoemd. Lees meer.

flora

Flora, door Louise Abbéma (Salon de Paris, 1913); klik op de foto voor een vergroting.


Groene daken met Sedum

groene daken
Cartoon van Hein de Kort, FD, 2-8-2018
 

Het speciale sedum waarmee een plat dak van een huis, school of kantoorgebouw kan worden bedekt, behoeft geen of nauwelijks onderhoud. En het doorstaat de droogte goed omdat het lang kan putten uit het water dat het in de onderlaag opslaat.

De potentie van dit soort daken wordt ten onrechte onderbelicht: de positieve impact is even hard als omvangrijk. Zo blijkt uit onderzoek bij kantoren dat de verkoelende werking van groene daken de energierekening met 6% verlaagt. Ook de temperatuur buiten vaart er wel bij: elke toename van stadsgroen met 20% duwt de piektemperatuur op hete dagen met een graad naar beneden.

Maar groene daken bewijzen niet alleen goede diensten als het heet is. Een andere grote klapper is hun cruciale rol in de afvoer van excessieve neerslag in steden. Goed uitgevoerde dakbegroeiing kan maar liefst 70% van het neerdalende water opnemen. Dat bespaart ook geld: Rotterdam becijferde dat elke kubieke meter regenwater die stad niet hoeft af te voeren bijna twee kwartjes scheelt.

Geen wonder dus dat vooruitlopende steden als Rotterdam en Amsterdam hun areaal aan groene daken fors willen uitbreiden. Toch zijn initiatieven nu nog vaak incidenteel en lokaal en speelt de Rijksoverheid nauwelijks een rol. Een veel assertievere Rijksaanpak, zowel via subsidies als via wettelijke bouwvoorschriften, is hard nodig om groene daken het podium te geven die ze verdienen. (bron: FD, 2-8-2018: door Roebyem Anders, medewerker van Sungevity Intern.: geef groene daken de hoofdrol die ze verdienen).

museum de buitenplaatsklik voor een vergroting

 

Een fraai voorbeeld is het dak van museum De Buitenplaats in Eelde (Dr.)

Alberts & Van Huut ontwierpen een organisch paviljoen dat mooi opgaat in zijn eigen omgeving. De met sedum begroeide, aflopende daken gaan vloeiend over in de museumtuin die door Janneke van Groeningen en tuin-en landschapsarchitect Jørn Copijn werd ontworpen. 


Groene daken en muren met klimop

Groen zijn ook de daken en muren van een verlaten dorp in China (klik hier voor de diapresentatie !).

Maar dit lijkt mij een verlaten dorp, waar de klimop weer ongestoord zijn gang kan gaan, waardoor het geheel een heel bijzonder karakter krijgt.

Waarom een prachtig gelegen dorpje aan een mooi meertje geheel werd verlaten ?
Ik hoor het graag !

  chinees-dorp-groen-van-klimop
klik voor vergroting

natuur neemt het weer over van de mens  

En waar de mens wegtrekt neemt de natuur het "gewoon" weer over, maar soms niet zo heel gewoon, zoals deze videopresentatie op schitterende wijze laat zien !

  bloemen op de rails


Koolzaad

koolzaadveld
(foto: Susanne Nilsson)

In Groningen zijn de bloeiende koolzaadvelden in het voorjaar een feest voor het oog.

Lees hier meer over koolzaad als veevoer en biodiesel.


Koralen

In Australië werd een gerenommerd koraal-wetenschapper, Professor Peter Ridd, door de universiteit ontslagen omdat hij grote en fundamentele kritiek had op het daar uitgevoerde koraal-rif-onderzoek. Nadere details volgen........
Another case is that of Professor Peter Ridd of James Cook University, Townsville, Australia. He has recently been fired because of his opinions on the Great Barrier Reef (GBR). In his opinion, based on the research by him and his students, the scare stories about the health of the Great Barrier Reef were highly exaggerated. He was fired by his university for allegedly multiple breaches of its code of conduct. He was also censured for denigrating research carried out at the James Cook University’s Centre of Excellence for Coral Reef Science and the Australian Institute of Marine Science. He was also accused of scientific misconduct (bron: Post-modernism and Climate Change (Journal of the Indian Association of Sedimentologists, vol 35, No2, 2018), citaat gevonden in: Gerrit van der Lingen, Het groene boekje, Climatagate.nl, 16-2-2019)


Olifantsgras

olifantsgras bij Schiphol
Foto: René Hoeflaak.
 


De Miscanthusgroep teelt miscanthus oftewel olifantsgras. Het groeit snel, is elk jaar te oogsten en je kunt er van alles van maken! Verpakkingsmateriaal, bloempotjes, brandstof voor pelletkachels, papier en het is te mengen met beton en resulteert zo in het lichtgewicht beton dat net zo sterk is.

Het wordt geteeld onder de vluchtroutes van Schiphol en dat is handig omdat ganzen er niet van houden. Lees er meer over op de site van de univesiteit van Wageningen, maar ook een critisch commentaar van Peter van Beurden, op Climategate.nl d.d. 4-8-2018.


Seizoenen:

- Herfstkleuren

bospad met herfstkleuren

Liks naar grote aantallen herfstfoto's:
??1: Herfstfoto's

2: Herfstfoto's


Lees nog veel meer over flora op onze web-pagina "Partij van de Planten" !

tevens:

tuinieren

bossen

Nederlandse bossen

bossen wereldwijd

bomen

ontbossing

herbebossing


Links:
Cocosolie: www.kokos-olie.nl
Gevaarlijke planten:
-----website van Fred de Vries
----- Mijn tuin: een grote gifbelt, door Rypke Zeilmaker


U bent hier: inhoudsopgave - flora

Zie ook onze webpagina over de Partij voor de Planten !

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin